Protetica dentară

Fațetele ceramice

Protetică dentara
Dentist showing set of model teeth to the patient in the clinic

Fatete ceramice sau fatete din portelan laminat se aplica pe suprafata exterioara a dintilor, pentru a le imbunatati aspectul fizionomic.
Fatetarea dentara reprezinta o procedura stomatologica restaurativa ce se incadreaza in categoria esteticii dentare deoarece imbunatateste forma, pozitia, aspectul si culoarea dintilor.
Fatetele dentare sunt realizate din material ceramic .
Fatelele de ceramica  creeaza un aspect firesc al danturii, datorita absentei metalului, oferind o transluciditate  foarte apropiata de cea a dintilor naturali. Suprafata de portelan este foarte neteda si impenetrabila, motiv pentru care dintii fatetati nu-si vor schimba niciodata culoarea si stralucirea conferite de ceramica. Fatetele ceramice sunt rezistente si au o durata de viata indelungata (pana la 15 ani).
Avantajele fatetelor ceramice
Fatetele fizionomice din material ceramic ofera un aspect estetic exceptional, datorita proprietatilor ceramicii, asemanatoare cu cele ale smaltului: transluciditate ,stralucire, culoare si ,nu in ultimul rand , sunt foarte bine tolerate de tesuturile gingivale.
Fatetele ceramice sunt rezistente la patare. Aceasta proprietate este un adevarat beneficiu pentru pacientii care consuma frecvent cafea, vin rosu, ceai sau tutun.
Fatetarea dentara este o procedura restaurativa minim invaziva, mult mai conservatoare decat coroana dentara.
Procedura de fatetare dentara
Primul pas in realizarea cosmetizarii zambetului cu ajutorul fatetelor ceramice este discutia preliminara cu medicul stomatolog si stabilirea obiectivelor tratamentului. Doar medicul va stabili daca pacientul este un bun candidat pentru fatetare si tipul de fatete necesare. In functie de rezultatul asteptat de pacient, acesta poate alege intre fatetare si alte tratamente alternative: albire dentara, restaurare coronara, tratament ortodontic.
Fiind un tratament minim invaziv, după aplicarea fațetelor dentare nu apare sensibilitate la nivelul dintilor. Zâmbetul tău va avea un aspect incredibil intr-un timp foarte scurt.

Coroanele dentare de zirconiu

Unul dintre factorii determinanti care influenteaza alegerea unei coroane dentare il reprezinta asemanarea acesteia cu dintele natural. Din acest punct de vedere, coroana de zirconiu este , din puctul meu de vedere , cea mai  buna alegere pe care poate sa o faca un pacient care se confrunta cu lipsa unuia sau a mai multor dinti. Datorita structurii translucide  a coroanei de zirconiu, aceasta este ,de cele mai multe ori , foarte greu de diferentiat de dintele natural.
Datorita biocompatibilitatii tisulare remarcabile a zirconiului si a faptului ca aceste coronae sunt foarte usoare, acomodarea pacientului cu acest tip de coroana dureaza foarte putin, spre deosebire de cazurile in care sunt folosite alte solutii protetice. Dupa un timp foarte scurt de la aplicarea coroanelor de zirconiu, acestea se integreaza perfect, devenind insesizabile de catre pacienti.

Oxidul de zirconiu este un material ceramic foarte rezistent .Rezistenta deosebita la presiune il face capabil sa suporte solicitarile masticatorii si uzura zilnice fara a se fractura. Acest aspect confera coroanelor de zirconiu si o durabilitate mare in timp.

Coroana de zirconiu este o piesa protetica extrem de precisa, obtinuta prin frezare compu­terizata ( tehnologia CAD CAM Zeno Tec) astfel incat adaptarea sa gingi­vala este net superioara altor tipuri de coroane. Astfel , problemele gingivaleaparute in cazul realizarii altor tipuri de coroane, sunt eliminate complet in cazul coroanei de zirconiu. 

Faptul ca aceasta coroana dentara este obtinuta prin frezare computerizata exclude posibilitatea esecului. Astfel, rezultatele studiului de specialitate realizat de ADA (Asociatia Americana a Medicilor Dentisti), care evidentia faptul ca 80% dintre pacienti aleg aceasta solutie protetica, sunt justificate. Putem spune ca acest tip de coroana dentara este cea mai buna alegere din punct de vedere estetic, dar si dintr-o perspectiva tehnologica, iar rezultatele sunt dovedite.

Puntea dentara – proteza dentara fixa

Puntea dentară are rolul de a înlocui unul sau mai mulți dințiabsenti. Punțile sunt lucrari protetice fixe care se  cimenteaza pe dinții de stalpi.

Pe lângă avantajul estetic, înlocuirea dinților absenti va va reda capacitatea masticatorie și va reface functia fonetica vizibil afectata de absenta dintilor.

De obicei, realizarea unei punti de tare implica mai multe vizite in cabinetul stomatologic. În timpul primei vizite sunt pregătiți dinții de sprijin: de regulă cei cre delimiteaza spatiul edentat.

În etapa următoare, se ia  o amprenta a intregii zone protetice interesate, care se  va trimite la laboratorul de tehnica dentara unde se va realiza puntea. Pentru  protejarea dinților de sprijin cât și pentru conservarea spațiul dintre aceștia, se va realiza o punte provizorie de acrilat.

In sedintele ulterioare se vor face probele elementelor puntii permanente,astfel incat in final aceasta sa fie perfect adaptata si sa aiba o funcționalitate optimă. Tratamentul se va finaliza prin cimentarea definitiva a puntii dentare.